* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 38,0874´ N
  20° 43,4130´ E
LUCSKA (LÚČKA)

1409-ben említik először, mint a tornai vár része (Turňa), amelyet Zsigmond király Pavel Bešeň-nek ajándékozott. Az elmondások szerint a templom viszont legalább a XIII. századból származik. A XVII. század közepéig virágzott a vasgyártás. A szlovák kemencét új nagyolvasztó váltotta fel 1853-ban. A házak a XIV. és XX. század elején háromhelységes falazottak, gazdassági udvarokkal.

Lúčka - kostol

Lúčka - kostol

Lúčka - kostol

Lúčka - kostol

Templom /ref./ reneszánsz-klasszicista stílusban épült 1926-ban. Termes építmény, a homlokzatán hasáb tornyocskával, befedve háromszögletes pajzsal és gúlával.Lúčka - kostol


 
Szent János templom /kat./ egyhajós építmény toronnyal és polygonál presbitériumal 1926-ból. A padláson meg van őrizve négy barokói dombormű, amelyek a község fölöti plébániából származnak.

Vo zvonici sa okrem dvoch väčších nachádza aj maličký zvon s nápisom: WALSER F. BUDAPEST . Na 1. z vežkých zvonov sa nenachádza žiadný nápis ani ornament, na druhom sa taktiež žiadny nápis nenachádza, ale najdeme naňom slovenský dvojkríž a sv. obr.

Lúčka - kostol

Lúčka - kostol

Lúčka - kostol

Lúčka - kostol

Középkori templom romjai a község fölött.
A gömöri templom a XIII. században épült, ősgótikus stílusban, nyújtott hajóval. A XV. században a templom körül erődfalat és őrtornyot /harangtornyot/ építettek. Ebben az időben a Jiskra hadsereg kezében volt.
Mára már csak az erődfalak maradványai a kis tornyocskával maradtak meg. A keleti oldalán  még a  XX. század 70. éveiben falfestmény maradványokat találtak  valószínüleg a XIV. századból, amelyk hoszú ünneplő öltözékbe térdepelő alakot  ábrázol. Freskó apró részeit a hajó északi oldalán is találtak. Ezek azonban sajnos megszűntek.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015