* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 45,5304´ N
  20° 25,0614´ E
GÓCS (GOČOVO)

A Szlovák Érchegységben (Slovenské rudohorie) fekszik, a Sajó (Slaná) folyó völgyében, 18 km-re észak-nyugatra Rozsnyótól. A dobsinaiak Silberdorf-nak (Ezüstfalu) nevezték. A község a XIV. század közepén, 1320-ban alapult a Bebekeknek adományozott földeken. A lakosság valószínűleg Vlachóból (Vlachovo) származott, tehát többnyire juhászok. 1570-ben a községet újraalapították a Sajó mellet, mert az eredeti települést elpusztították a törökök. Az új lakosság fuvarozással, kézműiparral, favágással foglalkozott, a XIX. századtól a környékbeli bányákban és helyi vasgyárakban dolgoztak.Gočovo - kostol Evangélikus Templom, barokk-klasszicista, 1780 - 1790 között épült, a XIX. században toronnyal bővült. Az építéséről tanúskodik a felirat a presbitérium falán:  ,,Ezt a műt II. József uralkodó idején kezték építeni (1780 – 1790), Lipót király uralkodásának idején (1790 – 1792) fejezték be. Ezt a templomot az Isten tiszteletére a Gócsi nép építette. Örökké maradjon fenn az Isten tiszteletében". A bejárat fölött bányászjelvény látható az 1790. év megjelöléssel. A barokk faoltár 1761-ből származik. A barokk szószék a XVIII. században készült, a mennyezetén a négy evangélista képe. Emléktábla a sekrestye fölött a XVIII. század végéről olvashatatlan felirattal.

Juraj Hronec akadémikus szülőháza. A házon emléktábla található az akadémikus mellszobrával, J. Kostka szobrász műalkotása.
 
Juraj Hronec akadémikus szülőháza. A házon emléktábla található az akadémikus mellszobrával, J. Kostka szobrász műalkotása.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015