* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

 KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 42,3570´ N
  20° 30,6672´ E
BETLÉR (BETLIAR)

címer - BETLÉREz a község a Sajó (Slaná) folyó mellet a Rozsnyói völgykatlan és Voloveci hegyek (Pozsálló v. Ökörhegy)  határa mentén fekszik, 6 km-re északnyugatra Rozsnyótól. Eredetileg bányász település volt, ahol aranyat, rezet, később pedig vasércet is fejtettek. A lakosság teknő és ún. tekenőkocsik gyártásával foglalkozott, ezek az ércek fuvarozásához, szállítására szolgáltak. A község az ilyen kocsi német elnevezése után kapta nevét.  Betlér hajdan a Csetneky (Stítnik) családé, késóbb a Bebekek és a XVI.sz-tól 1945-ig pedig az Andrássy család birtoka, amikor az összes államosított tulajdonuk megnyílt a közönség számára.

Betliar - kaštiež

Betliar - kaštiež

Betliar - kaštiež

 Betléri kastély -  81 hektár területű díszpark veszi körül. 1945-ig a gazdag magyar nemes Andrássy család tulajdona volt. XVIII. század elején épült reneszánsz-barokk stílusban. Ma múzeum van benne régi értékes bútorokkal, kerámiákkal,  fegyverekkel, a világ minden tájáról származó vadásztrófeákkal, és több mint 20 000 kötetet számláló régi könyvtárral.

Betliar - kaštiež - knižnica

Betliar - kaštiež - budha

Betliar - kaštiež - zverinec

 Könyvtár -  1792-ben épült Andrássy Lipót megbízásából,  a XX. század elején áthelyezték a kastélyba.

 Meditáló Buddha -  bronz szobor, a Kioto-i Tofukudzsi templom részére készült el 1543 7. hónapjában. Fudzsivara Tadajosim mester alkotta. A szobor Bodhisattva Dzsizót ábrázolja, a balkezébe gyöngy, a másikban pedig szerzetes pálca.

 Állatkert - a XIX. század végén épült - középkori várra emlékeztet. Barnamedvéket, hiúzokat, vidrát, nyestet, borzot és a kerítésen belül muflonokat tartottak.

Betliar - kaštiež - vodopád
Betliar - kaštiež - vodopád
Betliar - kaštiež - vodopád
 
A nagy vízesés -
Jozef Bergmann tervezőmérnök tervezte és kivitelezte. A Szlovákiai parkok legnagyobb művízesései közé tartozik. A víz, amely a boltíves kőhíd medrében jut ide, 8 m magasból zuhog a tavacskába.

Betliar - kaštiež -  japonský most

Betliar - kaštiež - vstupná brána

Betliar - kaštiež - hermesova studňa

 Japán híd -  pgoda alakú tetővel. Az eredeti hidat az 1971-es vízözön sodorta el. Az eredeti pontos mását 1979-ben készítették el.

 A Betléri park bejárati épülete.

 Hermész kútja -  Színes üvegen keresztül a természetes megvilágítás a víz felszínéről visszatükröződik. Benne a görög Hermész isten szobra két delfinnel.

Betliar - kaštiež - rybník

Betliar - kaštiež - rybník

Betliar - kaštiež - rybník

 Halastó 4750 m2 (Betléri park)  -
A vízmű rendszer felépítése  a XIX. század végén biztosította a víz állandó és egyenletes folyását a nagy vízeséshez, a három szökőkúthoz és a Kisrák halastóba.

Ezt a gyönyörű díszparkot Andrássy Lipót építtette 1783 - 1795 között a Henrich Nebbien híres cseh kertépítő művész tervei szerint, aki a Budapesti Városliget kialakításánál is közreműködött. A betléri park  a világ művészileg és kulturálisan értékes történelmi kertjei között is szerepel az ICOMOS, IFLA és az UNESCO nyilvántartásában (az ún. Világörökség része).

Betliar - kostol

Betliar - kostol

Szent Erzsébet templom - katolikus., eredetileg gótikus a XIV.sz. első feléből, eléje épített hasáb alapú toronnyal, 1973-ban felújították. A prezsbitérium oldalán két sekrestyét találunk. Az eredeti - Észak felé és egy újabb a XX. sz. 70-es éveiből Délnek tájolva. Az eredeti gótikus kőportál beépített gerendákkal a régebbi sekrestye bejáratát képezi. A templom bejárata mögött fából készült orgonakarzat található.

Evangélikus templom - klasszicista, 1794-ben épült  torony nélkül. 1834-ben elébe pített hasáb alapú toronnyal  bővült, a XX.sz.-ban a főhajó északkeleti oldalához sekrestye épült.    ....info+

Erb Betliara vznikol spojením motívu miestneho kaštieža a historického erbu obce, ktorý sa nachádza na pečati z r. 1656 a zobrazuje: v červenom štíte strieborný kaštiež, nad ním strieborný renesančný štítok s malou žaliou a dvoma privrátenými radlicami. Prijatý bol 29. júna 1998.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015