* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 43,7928´ N
  20° 44,3010´ E
SZOMOLNOK (SMOLNÍK)
 címer - SZOMOLNOK (SMOLNÍK)
Régi bányászközség a Szomolnok (Smolník) patak völgyében, a Volovec hegységben (Pozsálló v.Ökörhegy). Az első írásos említés 1243-ból származik. Az elnéptelenedett bányászközséget a XII. században utántelepítették a szepességi szászok, 1327-ben Károly Róbert szabad bányászváros rangot adományozott a községnek, bányászati, piactartási, vadászati és halászati jogokkal, és 1332-ben megszabta a szabad királyi város kerületét, több mint 16 km-ben minden oldalra, amely területet örökajándékként adományozta .A XIV.században Szomolnok (Smolník) a Bányászkamara székhelye volt. 1600 júliusában a városban pestisjárvány pusztított, amelynek 1601. jan. 1-ig több mint 550 ember vált áldozatává. A XVI. században a község jobbágyai a Szepesi (Spiš) vár uradalma alá kerültek, amely először a Thurzó, később pedig a Csáky család (1638) tulajdona volt. 1671-től a város a Királyi Kamarához tartozott. Pénzverde is működött itt. A XVIII. században rezet bányásztak, 1754-től pedig bányász iskola is működött. A színház (amely sajnos nem maradt fenn), 1805-ban épült forgószínpaddal és színházi könyvtárral.

SmolníkSmolník

Kilátás a városkára

Smolník - tabaková továreň

Smolník - radnica

Smolník - meštiacky dom

Az egykori bányász kamara reneszánsz eredetű épülete, 1872-ben átalakítva  dohánygyárrá.

Városháza, 1721-ből.

 
A társadalmi középréteg Városi  háza a XIX. századból. (Rožňavská ul. 103)

Smolník - Kultúrny  dom

A Kultúrház a főtér közepén 1828/29-ben épült, színházzal az emeletén. Az épület keleti részében kaszinó helység volt kialakítva 1832-ben. A földszinten vendéglátóhely üzemelt. A kocsicsarnokot több épület alkotta, ahol a lovakat tartották, a kocsikat javították stb. A történelmi értékű udvar el van kerítve. A kulturház eredeti neve ,,A fekete sashoz,, később ,,Hotel Alžbeta,,..

Smolník - kostol

Smolník - kostol

Smolník - kostol

 Alexandriai Szent Katalin templom (katolikus), egy középkori építmény helyén épült 1801-ben. A főoltár 1805-ból származik. A fekete márvány keresztelőmedence klasszicista stílusban készült a XIX. század elején. A templom alatti kriptában a koporsókon festett családi címerek láthatók a XIX. századból.


Smolník - Trojičný stžp

Smolník - zvonica

 Oszlop a főtéren, előtte végezték a bottal történt büntetéseket.
 
Harangtorony - masszív barokk torony hagyma alakú tetővel.

Smolník - kaplnka

Smolník - kaplnka

Smolník - kaplnka

 Két barokk  kápolna
bányász szobrokkal.

Szűz Mária zarándoktemplom a Stószi hegyekben, 1755-ben épült.
Smolník - banský vozík


 
Népi építészet - néhány megmaradt bányászház a XVIII. és a XIX. századból. (ul. Partizánska 441)

Az egykori útmenti vendéglő a XIX. századból.

Az Evangélikus Templom 1787-ben épült, barokk-klasszicista stílusban. Az oltáron olajfestmény található1906-ból R. Ocsár-tól.

Erb Smolníka - v zelenom štíte medzi dvoma zlatými ružičkami, skrížené strieborné banícke kladivká a na spodku zlatá hviezda. Táto symbolika sa používala od konca 15.  do konca 16. storočia - podža najstaršieho erbového typária obce. Prijatý bol 30. júla 1993.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015