* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 35,1978´ N
  20° 28,0464´ E
SZALÓC (SLAVEC)

címer - SZALÓC (SLAVEC)A Szlovák Karsztban (Slovenský kras) fekszik a Sajó (Slaná) folyó völgyében, 11 km-re délre Rozsnyótól. Írásos emlékek először 1243-ban említik. A Bebekek tulajdona volt, majd a XIV. században a Csetneky (Stítnik) család kezébe került. A község egy része 1556-tól a gombaszögi Pálos Kolostorhoz tartozott. A lakók már a középkorban szenet égettek a közeli vasgyárak részére, majd a XVIII. században a községben is épült vasgyár.

Slavec - kostol

Slavec - kostol

Slavec - kostol

Az Evangélikus Templom, kazettás mennyezettel és népi festményekkel, eredetileg gótikus stílusban épült, 1801-ben átépítették, majd erődfallal is elkerítették.

Slavec - kostol

Slavec - kostol

Slavec - kostol

Slavec - kostol

Slavec - kostol

Slavec - kostol
 
 A felirat a harangon:
ÓSVÁRT PÁLNÖ SZULETETT LÖRINCZ JUDITH 2.94 FORINTOKATHAGYOMÁYOZOTT LEGYEN ÁLDOTT EMLÉKE A TÖBBI KÖLTSÉGET VISELTEK AZ EGYHÁZTAGOK A SZALÓCZI REFORMÁTUS EGYHÁZ HASZNÁLATÁRA ÖNTÖTTE WALSER FERENCZ PESTEN 1871

Erb Slavca - v modrom štíte strieborný lev zo zlatými pazúrmi a jazykom, bol prijatý roku 2002. Symbolika je pravdepodobne prevzatá z rodového erbu Andrášiovcov, ako i pečatidla obce z roku 1759.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015