* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  HÁMOSFALVA (ROZLOŽNÁ)

A Szlovák Érchegység (Slovenské rudohorie) gömöri részében található, 20 km-re Rozsnyótól. 1243 és 1258 között telepítették be. A XVI. századig az Ákos család tulajdona volt. A lakók szénégetők és fuvarozók voltak. 1427-ben  16 porta volt a községben, 1773-ból származó írásos emlékek szerint 51 lakóháza és 1 zsellérháza.

Rozložná - kostol

Rozložná - kostolAz Evangélikus templom, klasszicista stílusban épült 1796 és 1801 között. Az oltár a XVIII. század végéről származik, festett későbarokk-klasszicista faoszlopos tartószerkezettel. A szószék és a keresztelőmedence barokk a XVIII. század második feléből.Rozložná - rodný dom Júliusa Bottu

Rozložná - pamätná tabula
 
Július Botto szülőháza. Emlékház  irodalmi kiállítással az egykori evangélikus plébánia épülete, ahol az 1848. júl. 24-én született történész, kulturális munkás és ügyvéd  - az evangélikus pap fia - Július Botto, aki a rimaszombati, lőcsei és az iglói (Rimavská Sobota, Levoča és Spišská Nová Ves) gimnáziumban tanult  teológiát és1876-ig jogot az eperjesi (Prešov) kollégiumban. Történészeti munkákkal a XIX. század 80-as éveitől foglalkozott. Történelmi és publicista művei a szlovák nemzeti mozgalom és a szlovák nemzet felszabadítási harcának támogatását fejezték ki, a magyar történészek célzatos szemlélete ellen és a szlovákok történelmi fejlődéséről és korabeli helyzetükről Magyarországon. A Nemzeti Újságnak és az Egyházi Lapoknak írt, A ház és az iskola, Gemer-Malohont ...címmel.  A gömörről szóló cikkek költője a M.S.S. (1898 - 1900) gyűjteményes kötetbe, a husziták állomásozásáról Gömörben, a magyarországi történelemről a XVI és XVII. században, az 1848-49-es polgári  forradalomról, J. Daxner-ról, S. Tomásik-ról, S. Ormis-ról, M. Bakulíny-ról, J. Francisci-ról és a politikai életről a XX. század elejei Magyarországon. 1914 - 18 között elítélték a ,,Krátka história Slovákov"  (A szlovákok rövid történelme) című dolgozata miatt, amelynek összes kötetét a kormány bezúzatta.  Július Botto 1926. szept.29-én hunyt el meg Nagyrőcén  (Revúca).
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015