* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 40,6494´ N
  20° 36,5076´ E
ANDRÁSI (PAČA)
 címer - ANDRÁSI (PAČA)
Ez a község a Szlovák Érchegység (Slovenské rudohorie) délkeleti részén található, Krasznahorka várától nem messze, a Pacsai patak mellett. A patak neve 1291-óta ismert. Az első írásos említés 1338-ból származik. A lakók juhászok voltak, a XVIII. századig többnyire ruszinok, akik a szepességből (Spiš) érkeztek a XIV.században a Voloveci hegységen (Pozsálló v.Ökörhegy) keresztül. Eleinte vándorló életet éltek, majd a Krasznahorkai vár uraságának beleegyezésével végleg letelepedtek a patak mellett és a helyi Paka (Pača) nevű család juhászokkal települést alapítottak. A község  a  Krasznahorka váruraság birtoka volt. A szlovákok kisebbségben voltak. A szlovákok bevándorlása, főként a XVIII. sz. második felében hozzájárult ahhoz, hogy a község lassan  szlovák többségűvé vált, ruszín kisebbségel.  A helyi krónikából olvasható, hogy már 1810-ban a faluban iskola működött. 1903-ban állami iskola létesült, amelynek az épületét a telekkel együtt Andrássy Dénes gróf adományozta. 1906-ban és 1913-ban a községben hatalmas tűzvész tört ki. Több gazdasági épület és lakóház leégett, mert ezek fedelét az akkori viszonyoknak megfelelően még szalmatető borította. Főként ezek után kezdték a házakat kőből és vályogból építeni, a tetőt pedig zsindellyel, később cseréppel fedni.

Pača - panoráma

Pača - kostol

Pača - kostol

Pača - kostol

 Templom

Pača - dom č.21

Pača - dom č.21

Pača - dom č.21
 
21. számú családi ház a XX.század vége felé épült vályogból, istállóval és csűrrel. A belépő helységben úgynevezett  fekete  konyha található, nyílt tűzhellyel. A gerendás mennyezetű első szobában a  három darab négytáblás ablak között egy hatalmas  kályha van elhelyezve, amely a fekete konyhából fűtődik. A ház és az istálló bejárata között a tetőn egy nyílás van beépítve, ezen keresztül rakták a szénát.

Erb Pače - v modrom štíte strieborný baránok Boží zo zlatými kopytami, držiaci pred sebou na zlatej krížovej žrdi striebornú zástavu s červeným heroldským krížom. Tento motív sa nachádza už na  pečati obce z 18. storočia. Prijatý bol 24. apríla 1998.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015