* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 43,5144´ N
  20° 24,4434´ E
ALSÓSAJÓ (NIŽNÁ SLANÁ)
 címer - ALSÓSAJÓ (NIŽNÁ SLANÁ)
A Szlovák Érchegységben fekszik (Slovenské rudohorie), 15 km-re északkeletre Rozsnyótól. 1320 -1363 között alapították. A XV. században a Csetneky (Stitnik) család, a XVI. és a XIX. század között pedig Andrássy család tulajdona volt. Alapításának kezdetétől a mai napig bányászközség. 1804 - 1805 években 3 vasolvasztó, 3 hámor és egy vasgyár működött a községben.Nižná Slaná - kostolEvangélikus Templom, eredetileg gótikus stílusban épült a XIV. században. Az eredeti gótikus elemekből csak az ablakok, a bejárati előtér freskói a presbitérum keleti oldalán a befalazott ablak körül, ezek az 1594-ben hozzáépített toronyba kerültek.
 Az oltárkép a Krisztus az Olajfák hegyén című festménye, G. Krafemann műve 1869-ből.

 Magasolvasztó a Sajó (Slaná) folyó völgyében, az Alsósajó-i vasércbánya udvarában, közvetlenül a mai országút mellet, amely az olvasztó eredeti üzemi területén keresztül húzódik. A könnyű kezelhetőségi okok miatt építették a domboldalba, úgy hogy a tetején hozzáférhető legyen az alapanyagok adagoló berendezése. Az Etelka nevezetű nagyolvasztót  Andrássy Emanuel építtette 1867-ben egy régebbi vasgyár helyén, később a Rima-Murány-Salgótarján Vasmű Részvénytársaság érdekeltségébe tartozott. 1907-ben gazdaságossági okokra hivatkozva ennek a vasolvasztónak az üzemelését leállították. A 11 m magas kohó a  60 m3 hasznos térfogatával  pillérszerkezetekkel épült. A levegőt öntvény fűtőberendezés melegítette elő, a fújtatót vízimalom kereke hajtotta. Ez a megoldás a maga korában igencsak korszerűnek bizonyult.

Evangélikus plébánia (č. d. 22), klasszicista épület 1825-ből.

  Kis Murány várerődítmény romjai (Malý Muráň) a község felett. A XV. században épült, mint a Jiskra-hadsereg erődítménye.
Mátyás király uralkodásának idején, amikor a Jiskra-hadsereget sikerült leverni, lerombolták.

Erb Nižnej Slanej s cirkevným a baníckym symbolom, zobrazuje: v červenom štíte dve strieborné prekrížené kladivká / bicie a rozpájacie /  z prekríženia ktorých vyrastá strieborný latinský kríž. Používal sa už na obecnej pečati z 18. storočia.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015