* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  KUNTAPLÓCA
(KUNOVÁ TEPLICA)

 A Szlovákiai érchegység (Slovenské rudohorie) gömöri részén fekszik, 19 km-re délnyugatra Rozsnyótól. Az első írások 1243-ból származnak, mint az Ákosi család tulajdona, a XVI. század közepéig a Bebekek tulajdona volt, utána pedig több uralkodóké is. A nevét a községben található meleg forrásról kapta. A XVIII. században vasgyárak voltak itt. 1804 és 1805 között négy szlovák kemence működött, majd 1830-ban nagyolvasztó is épült a községben.

Kunová TeplicaKunová Teplica - kostol

Kunová Teplica - kostol

 A klasszicista templom /ev.a.v./, 1805-ben épült. Az oltár a XIX. század elején készült barokk és rokokó elemekkel.
 A szószék, a keresztelő, a patronáló pad és az orgona - klasszicista művek 1860 - 1870-ből. Az apszida falai falfestményekel vannak bevonva kb. 1865-ből, amelyeken Martin Luther, Juraj Rákóci, Stefan Bocskai és Filip Melanchton vannak kiábrázolva.Kunová Teplica - pomník


 
Síremlék az 1. világháborúban elesettek számára, mészköves kváderekből épült, műkőből öntött reliéfel - Vojtech Löffler műeve - aszonyokat és harcosokat ábrázol. Emléktábla fekete granitból az elhúnytak névsoral, babér koszorúval és keresztbe feszített puskával és kardal - a Rozsnyói Ferencz L. készítette 1931-ben. A tábla alat egy műkőből készített kereszt található. Az emlékműn a következő felirat is szerepel: EMLÉKŰL, A LEÁNYKÖR.

Klasszicista kúria /č.69/  a XIX. század elejéről.

Zlieváreň pôvodne zo začiatku 18.stor.

Vyvieračka uprostred obce s teplou vodou.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015