* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 42,8196´ N
  20° 28,5168´ E
VESZVERÉS
(GEMERSKÁ POLOMA)

 A Szlovák Érchegységben (Slovenské rudohorie) található a Sajó (Slaná) folyó völgyében, 9 km-re észak-nyugatra Rozsnyótól. Két különálló község (Kis- és Nagy Poloma) egyesítésével jött létre, . Az anyaközség 1291 és 1320 között lett betelepítve. Mindkét község a Bebekek tulajdona volt, később az Andrássy családé lett. A lakosság már a középkorban kereskedéssel, fuvarozással, juhászattal, favágással és szénégetéssel foglalkozott.

Gemerská Poloma - kostol

Gemerská Poloma - kostol

Gemerská Poloma - kostol

 Evangélikus Templom, klasszicista építmény 1784-ből, pszeudoromán-gótikus homlokzattal és toronnyal. Az oltár klasszicista, Krisztus képével M. Finsterbusch-tól 1937-ből. A szószék későbarokk a XVIII. századból.

Gemerská Poloma - kostol

Szent József templom (katolikus), barokk-klasszicista, 1802-ben épült. A tornyot dupla harangos barokk tető fedi. A főoltár klasszicista 1802-ből. A szószék a XIX. század elejéről származik. Gótikus harangja a XV. századból való.

Gemerská Poloma - pamätná tabula
 
Emléktábla Peter Kellner Hostinský (szlovák költő és újságíró) szülőházán - . Az emléktábla  dombormű alkotója Frantisek Stefunko szobrász akadémikus. 1934-ben leplezték le. Az evangélikus plébánia épülete kb. 1784-ben épült.

Gemerská Poloma - zvonica

Harangtorony Kis Polomán, klasszicista módosítással. Eredetileg a templom mellett ált, amely a vallási harcok alatt a XVI-XVII. században megszűnt. Barokk stílusú tornya a XVIII. századból származik. A toronyban két darab harang található. A kiseb harang a régebbi,  1876-ból és következő felirat látható rajta: "Kde v obci svornos tam i horlivos priatežnos obce malo polomskej, … Romok" ("Ahol a községben összetartás van, ott lelkesség és barátság is a Kis Poloma községben,...Romok") - a felirat nehezen olvasható,  azért nem teljes. A nagyobbik harang 1923-ból a következo felirattal: "Poctyva obec malá Poloma ten zvon dala zo svoje usilovnosti a od spolu dobrodincoch po za mora za čes boží .., Walser Ferencz Budapest. (A Kis-Poloma becsületes község öntötte ezt a harangot a saját szorgalmából és a jótevőkéből egész a tengerentúlig az isten dicsőségére..., Walser Ferencz Budapest.)
 
Az egykori útmenti vendéglő kocsicsarnokával GömörPoloma után található, a Rozsnyóról Iglóra  (Spišská Nová Ves) vezető út mellett. A vendéglő egy emlék az élénk fuvarozások idejére, amelyek  északról délre tartottak és vissza (Igló, valamint a Szepesség ellátása az alföldről és a só fuvarozása Lengyelországból  Magyarországra a régi kereskedelmi útvonalon keresztül. A fuvarozások szokás szerint több napon át tartottak - egy hétig is és a fuvarosoknak a hosszú út után szükségük volt pihenésre, erre szolgáltak a közbenső állomások mellett létesült vendégfogadók, ahol szállást kaptak, a lovakat ellátták és  felfrissültek a további útra.  Az épület kb. a XVIII.század második feléből származik, de az is lehet, hogy régebbi korból való, mint ahogy a gömöri fuvarozások története vázolja . A XIX. század 70-es éveiben a polomai épületet a betléri Andrássy-ak vásárolták fel és erdőhivatalt alapítottak maguknak itt.

Síremlék  a 2 csehszlovák deszant dandár katonái emlékére, akik 1944. okt. 16-án tragikusan pusztultak el egy repülőszerencsétlenségnél  – mialatt a SNP (Szlovák Nemzeti Felkelés) megsegítésére szállították őket. Az emlékművet 1960-ban leplezték le.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015