* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPSBERZÉTE (BRZOTÍN)

címer - BERZÉTE (BRZOTÍN)A községet 1243-ben említik, pedig sokkal régebbi. 1293-tól egészen a XIX. századig a Mariássy család birtoka volt. A Gömörből Szepesre (Spiš) vezető úton a XIV. században vámállomás volt. 1570-tól a törököknek adóztak. A lakosság bányászattal és juhászattal foglalkozott. A Sajó (Slaná) folyó partján. AMáriássy-ak kővárat építettek, amelynek a neve ,,Vörös barát vár " volt. A bányászat és a vasipar a XVII. század végén éledt fel. 1804 -1805 között a községben 4 vasolvasztó üzemelt. 1847-ben külföldiekből álló alapító társaság nagyolvasztót építtetett fel.

Brzotín - kostol

Brzotín - kostol

Brzotín - kostol

Református Templom,   eredetileg ősgótikus építmény a XIII. századból, átalakítva a XIV. században, 1420-ban és a XV. Század végén. 1723-ban hozzáépült az északi templomhajó. 1806-ban a templom északi bejáratához egy kis árkád előtér épült. A Hámosi kripta bejáratát 1830-ban építették mellé. A harangokat 1857-ben öntötte a Losonci (Lučenec-i) J. Heidenberg harangöntő. A templomot erődfal veszi körül. A szószék későbarokk a XVIII. századból. A kehely 1631-ből reneszánsz-barokk. A templomhoz tartozik a különálló Máriássy kripta is.
. ......info+

Brzotín - kostol

Brzotín - kostol

Brzotín - kostol

 Szent Anna templom  (katolikus), későbarokk, 1798 - 1803-ben épült - egyhajós épület. A főoltár XVI. Lajos korabeli, a XVIII. századból, Szent Anna új képe a XX. századból. Klasszicista szószék a templom építésének idejéből. A hajó és a presbitérium között lévő diadalíven a következő felirat olvasható: „SZENT ANNA ASSZONY, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK".   A tetőn egy fából épített kis harangtorony áll. 

Brzotín - kaštiež

Ún. " Fehér kastély " 1830-ból díszített homlokzattal - ma a Szlovák Karszt (Slovenský kras) Nemzeti park székhelye.

Brzotín - kaštiež


Brzotín - kaštiež

 Barokk  Máriássy-féle kastély 1792-ből manzárd zsindelytetővel, ma az Állami Irattár székhelye.

Brzotín - pomník

Brzotín - pomník

Brzotín - pomník

A II. világháborúban elesett katonák Emlékműve, 1993-ban a község alapításának 750. évfordulója alkalmából avatták fel.

Rákossy kúria 1880-ból, a homlokzat díszletei XVI. Lajos korabeli stílusban készültek.

Hámosy kastély - klasszicista építmény 1780-ből.

Erb Brzotína - symbolizuje územnú príslušnos, ako aj zamestnanecké motívy požnohospodárstva a baníctva, na základe erbového pečatidla z roku 1575. Erb pozostáva zo zeleného štítu v ktorom su umiestnené vedža seba strieborné čerieslo, dvojitý kríž a bicie kladivko. Bol prijatý 31. marca 1999
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015