* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

KÖRNYÉK -  EMLÉKMŰVEK
GPS  48° 31,9254´ N
  20° 25,0086´ E
PELSŐCARDÓ   (ARDOVO)

Egy kicsiny falu a karsztos Szilicei fennsík (Silická planina) nyugati részében, Rozsnyótól 20 km-re délnyugatra . Az Ardói barlangban régészeti lelőhely található - neolitikus bikkfahegyi lakótelep - faszénnel rajzolt falfestmény maradványok. A terület eredetileg királyi földesurak, a hegyiőrök tulajdona volt, majd XII. században község alapult rajta. 1243-ban említik írásban, ekkor Pelsőchöz (Plešivec) tartozott. A község neve ,,erdőóvó" eredetiből lett Ardó. 1427-ban 31 lakóháza volt, a XVI. sz.-ig a Csetneky család birtoka. A faluban, a középkorban ólombányák üzemeltek, az új telepesek a XVIII. században juhtenyésztéssel, szén- és mészégetéssel, később pedig földműveléssel foglalkoztak.

ardovo - kostol

ardovo - kostol

ardovo - kostol

Az evangélikus templom 1788-ban a már meglévő korábbi alapokra klasszicista stílusban, torony nélkül épült, a tornyot 1928-ban építették mellé. A templom körül régi erődfalak maradványai találhatók a XVI.-XVII. századból. Az oltár barokk-klasszicista a XVIII. századból.

ardovo - kostol

ardovo - kostol

ardovo - kostol
 
Az Ardói barlang (cseppkő díszeivel és ritkaság számba menő denevér fajokkal)  - a Szlovák Karszt természetvédelmi terület  része (CHKO Slovenský kras). A faluból turista útvonalak vezetnek a Szilicei fennsíkra. Pelsőcről lehet ide eljutni…

Parasztház díszített tűzfallal 1852-es felirattal, oszlopsorral a homlokzat előtt - a helyi népi építészet remekbe szabott példája.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015